Tossa de Mar

Garden and Pool in Tossa de Mar

Redesigning a dilapidated garden

YEAR

2015

LOCATION

Tossa de Mar, Spain

ARCHITECT

ZEST Architecture

SIZE

785 m2

Tossa de Mar before and after pool
Tossa de Mar before and after garden

In an exquisite enclave on the outskirts of the town of Tossa de Mar on the Costa Brava, we were called to re-envision the garden of a small and isolated house sitting on the top of a hill and overlooking the Mediterranean Sea and surrounding nature.

The primary objective was in connecting the house with the garden, pool and sea views. Three terraces were designed, creating different functional spaces at different levels to bridge the existing gap. An infinity edge blurs the line between the pool and the Mediterranean Sea beyond.

Tossa de Mar mediterranean garden
A stone pathway forms part of a landscaped garden in Tossa de Mar
A luxury infinity pool in landscaped garden in Tossa de Mar Costa Brava
Tossa de Mar site plan

Technical Data

Name: Garden in Tossa de Mar

Location: Tossa de Mar, Girona, Spain

Client: Private

Budget: Undisclosed

Surface area: 785 m²

Project design: 2015

Construction: 2015

Architects: Co Govers, Maria Matamala (ZEST Architecture) 

Contractor: Josep Hortal y Hortal

Graphic documentation: ZEST Architecture

In an exquisite enclave on the outskirts of the town of Tossa de Mar on the Costa Brava, we were called to re-envision the garden of a small and isolated house sitting on the top of a hill and overlooking the Mediterranean Sea and surrounding nature.

 

The project did not involve changes to the house itself but required a complete re-vamp of the garden which was dilapidated and uninviting. The pool had not been used for many years and the base required reparation. Virtually nothing remained of what had been small paved areas and the connection between the house, garden and pool was non-existent.

 

The primary objective was to connect the house with the surrounding nature and incredible views of the Mediterranean Sea, creating different functional spaces at different levels to bridge the existing gap. Three terraces were created at different levels connected with stone-paved steps and the slopes were connected with planters with water wise plants that require little maintenance. The first terrace is a circulation area that connects the entire perimeter of the house, the second an outdoor dining area with a pergola and the third the pool area.

 

The pool needed a complete renovation. The base had innumerable cracks and it´s tiles was practically non-existent. The base was repaired, an overflow was added to create an infinity pool edge and the perimeter was created with limestone from the area.

 

For the client, it was very important to have a direct view of the sea from each of the different zones, that materials and tonalities of the area be used and that all existing larger trees be conserved. The proposal is respectful of context and successfully connects the house and garden with the infinity of the Mediterranean.