Vilanova i Geltrú

House Vilanova

From 1-storey heritage building to 3-storey contemporary home

YEAR

2018

LOCATION

Vilanova, Spain

ARCHITECT

ZEST Architecture

SIZE

426 m2 + 100 m2 jardín y terrazas

Light entrance staircase courtyard space is the centre of this modern house in Catalonia
House Vilanova street facade

This project involves the demolition of a single-storey house and design of a 3-storey, 4-bedroom one in it´s place, retaining only the heritage-protected street facade. The first and second floors are set back and wooden laths are used to make the two additional floors disappear so as to integrate the building with its (taller) neighbours and not overshadow the unique old ground floor facade.

A central staircase with a giant skylight creates an atrium-like space bringing light to the interior and creating an internal courtyard feel. Enhancing this is the use of hexagonal hydraulic floor tiles that disperse organically from the entrance hall to the kitchen, the tiles mimicking those of traditional Spanish courtyards in a more contemporary way.

House Vilanova garden view

Technical Data

Name: House Vilanova

Location: Vilanova i la Geltrú, Spain 

Client: Private

Budget: Undisclosed

Surface area: 426 m² house, 100 m² garden and terraces

Project design: 2017 – 2018

Construction: November 2018 – February 2020

Architects: Co Govers, Maria Matamala, Bianca Schaub, Anna Vidal (ZEST Architecture)

Visuals: ZEST Architecture

This project involves the demolition of a single-storey house and design of a 3-storey, 4-bedroom one in it´s place, retaining only the heritage-protected street facade. Situated in the town of Vilanova i la Geltrú in a narrow street, the challenge was in designing a building that could be constructed in a less intrusive manner. The entire house will be constructed from CLT as the wood panels can be prefabricated off site and installed without the need for large pumps and machinery.

 

The facade was designed very carefully in order to integrate the building better with its (taller) neighbours and yet without overshadowing the attractive old ground floor facade. We have set the first and second floors back and used wooden laths to hide the structured set of windows and two additional floors. Shutters slide within the wood-slat facade and their changing position creates a more modern and playful appearance in contrast to the traditional plastered and molded ground floor facade.

 

Linking the 3 floors is a central staircase and atrium with skylights bringing light into the otherwise dark space. Passages around the staircase form galleries with views to the ground floor. Steel and glass doors allow views from the entrance hall through to the kitchen and garden creating an inviting and alluring set of spaces. Construction starts early 2019.