Vilanova i la Geltrú

Huis Vilanova

Van monument met 1 verdieping tot stijlvolle ruime eengezinswoning

YEAR

2018

LOCATION

Vilanova, Spain

ARCHITECT

ZEST Architecture

SIZE

426 m2 + 100 m2 jardín y terrazas

House Vilanova stairwell courtyard
House Vilanova heritage protected facade
Villanova family home
Vilanova 4 bedroom Spanish home
Vilanova 3 storey modern house

Dit project behelst de sloop van een oud huis van één verdieping, en het ontwerp en de bouw van een nieuwe woning van 3 verdiepingen, alles met behoud van de straatgevel, die op de monumentenlijst stond. De eerste en tweede verdieping zijn iets teruggelegd ten opzichte van de begane grondgevel, en dankzij een spel met houten latten heeft de gevel van de bovenverdiepingen een zekere neutraliteit ten opzichte van de begane grond, die met zijn charmante vormgeving van begin twintigste eeuw vrij spel krijgt.

Dankzij de toevoeging van de nieuwe verdiepingen past het resulterende pand beter in het straatbeeld, want de naastliggende gebouwen waren al lang een stuk hoger. Een centraal trappenhuis met gigantische daklichten zorgt voor een atrium-achtige entreeruimte die licht in het interieur brengt en is geïnspireerd op de entree-patios van zuid-Spaanse woningen.  Het spel van tegels verweven met de houten vloer van de rest van de woonverdieping versterkt dit effect verder.

House Vilanova wood slat facade
House Vilanova garden view

Technische gegevens

Naam: Huis Vilanova

Locatie: Vilanova i la Geltrú, Spanje

Client: Privaat

Budget: Niet vrijgegeven

Oppervlak: 426 m² huis, 100 m² tuin en terrassen

Project ontwerp: 2017 – 2018

Bouw: November 2018 – Februari 2020

Architecten: Co Govers, Maria Matamala, Bianca Schaub, Anna Vidal (ZEST Architecture)

Visuals: ZEST Architecture

Voor dit project werd een oude woning van één verdieping gesloopt, behalve de beschermde straatgevel. Daarachter ontwierpen we een nieuwe woning van 3 verdiepingen, met 4 slaapkamers, 4 badkamers, 2 studeerkamers, een dakterras, woonkamer, open keuken, en tuin met kinderzwembad. Het gehele huis wordt gebouwd van CLT, “cross laminated timber”, grote constructiepanelen waarmee we de draagconstructie, in de oude binnenstad van Vilanova i La Geltrú, in no time kunnen opbouwen.

 

De gevel is met zeer veel zorg ontworpen om het gebouw goed te integreren met de rest van de straat, zonder de oude beschermde begane grondgevel te overschaduwen. Daartoe zijn de bovengelegen verdiepingen naar achteren verplaatst en zijn de ramen “verborgen” achter schuivende luiken die opgaan in de rest van de houten gevel. De drie verdiepingen worden verbonden door een licht en ruim atrium-trappenhuis. Galerijen rond het trappenhuis zorgen voor doorzichten in het gehele huis. Deuren van staal en glas op de begane grond zorgen voor een ruimtelijk en stijlvol effect. De bouw start in het voorjaar van 2019.