Tossa de Mar

Tuin en Zwembad in Tossa de Mar

Ontwerp van een steile tuin en zwembad

YEAR

2015

LOCATION

Tossa de Mar, Spain

ARCHITECT

ZEST Architecture

SIZE

785 m2

Tossa de Mar pool renovation
Tossa de Mar garden renovation

Op een prachtige plek net buiten het stadje Tossa de Mar aan de Costa Brava, werden we gevraagd om een tuin te ontwerpen voor een klein huis, geisoleerd gelegen bovenop een heuvel, met uitzicht over de Middellandse zee en de omringen bossen. Het terrein rondom het huis was nooit echt als tuin ontwikkeld, en er was ooit een zwembad aangelegd dat nooit in gebruik was genomen en ernstig in verval was.

Hoofddoel was om het huis beter te verbinden met de tuin, het kapotte en in onbruik geraakte zwembad en de uitzichten op zee. We ontwierpen een serie terrassen die op verschillende niveaus van de steile tuin, verschillende functies vervullen en zo het grote gat tussen huis en zwembad opvullen. Dankzij een “infinity” rand voor het vernieuwde zwembad, wordt de grens tussen zwembad en Middellandse Zee vervaagt.

Tossa de Mar mediterranean water wise garden
Tossa de Mar stone pathway
Tossa de Mar infinity pool
Tossa de Mar stone pathway
Tossa de Mar site plan

Technische gegevens

Naam: Tuin in Tossa de Mar

Locatie: Tossa de Mar, Girona, Spanje

Client: Privaat

Budget: Niet vrijgegeven

Oppervlak: 785 m²

Project ontwerp: 2015

Aanleg: 2015

Architecten: Co Govers, Maria Matamala (ZEST Architecture) 

Aannemer: Josep Hortal y Hortal

Visuals: ZEST Architecture

Op een prachtige plek net buiten het stadje Tossa de Mar aan de Costa Brava, werden we gevraagd om een tuin te ontwerpen voor een klein huis, geisoleerd gelegen bovenop een heuvel, met uitzicht over de Middellandse zee en de omringen bossen. Het terrein rondom het huis was nooit echt als tuin ontwikkeld, en er was ooit een zwembad aangelegd dat nooit in gebruik was genomen en ernstig in verval was. Door het gebrek aan tuin (er was ooit een terras ergens midden op de berg, maar daar was weinig van over) had het huis weinig verbinding met zijn omgeving.

 

Het belangrijkste doel was dan ook het creëren van ruimtes rondom het huis die het konden openen naar de natuur en de indrukwekkende uitzichten, ruimtes met verschillende functies voor verschillende momenten van de dag. We creëerden uiteindelijk drie verschillende terrassen, die verbonden werden met een stenen pad en stenen treden. De omliggende heuvelachtige plekken werden beplant met mediterrane plantensoorten die weinig water nodig hebben en niet al teveel onderhoud. Het eerste terras is een verkeerszone die rondom het hele huis loopt, het tweede een terras met pergola om buiten te eten (inclusief BBQ en buitenkeuken) en het derde is het gebied rondom het zwembad. 

 

Het zwembad moest geheel gerenoveerd worden. Na aanleg was het nooit in gebruik genomen dus was er geen pompsysteem. De bak zat vol scheuren en er waren weinig tegels over. Na reparatie van de zwembadbak en aanleg van een pompsysteem, voegden we ook een “infinity” rand toe. De ruimte om het zwembad heen kreeg een afwerking met natuursteen uit de omgeving.

 

Voor de klant was het belangrijk dat vanaf elke ruimte in de tuin het uitzicht op zee behouden bleef, dat locale materialen en kleuren werden gebruikt en dat alle bestaande grote bomen behouden bleven. Het ontwerp moest ook bij het oorspronkelijke huis blijven passen, een eenvoudige constructie in de locale stijl. Het eindresultaat past naadloos in zijn omgeving en heeft het huis vergroot door de creatie van buitenruimtes die door het jaar heen gebruikt kunnen worden en het huis verbinden met zijn Mediterrane omgeving.