Dubai

De Ray of Light Moskee

Een moderne moskee voor mannen zowel als vrouwen

YEAR

2010

LOCATION

Dubai, United Arab Emirates

ARCHITECT

Co Govers and Joana Ramalhete

SIZE

-

modern mosque design

Dit project was ons voorstel voor een nieuw moskeeconcept, met gelijke toegang voor zowel mannen als vrouwen, voorheen nog nooit gedaan (maar wel toegestaan). De gewelfde, uitnodigende vorm brengt mannen en vrouwen samen in één enkele gebedsruimte, gescheiden voor een “gordijn” van licht. De hoge punt van het gebouw is de minaret, in plaats van een losstaande toren dus een integraal onderdeel van het gebouw.

De gebedsruimte bevindt zich op een verdiept landschap waarin ook wasruimtes, bibliotheek, gemeenschapscentrum en parkeerruimte zijn ondergebracht. De vorm van het gebouw zorgt voor maximale reflectie van zonlicht en maximale nachtelijke afkoeling. Ook de verzonken patio helpt om koele lucht in de bibliotheek en gemeenschapscentrum te brengen. Om het programma te zien, klik hier.

modern mosque prayer hall
modern mosque section 1
modern mosque section parking
modern mosque library daytime
modern mosque exploded view

Technische Gegevens

Naam: Ray of Light Mosque

Locatie: Dubai, United Arab Emirates

Client: Ontwerpwedstrijd

Gebouwd oppervlak: –

Project design:

Architecten: Co Govers en Joana Ramalhete  (ZEST Architecture)

Maquette: Mil·limetrats

Grafische documentatie: ZEST Architecture

De Ray of Light Moskee wenkt je al van verre. De prachtige vorm met zachte glooiingen weerkaatst het zonlicht. De moskee heeft één enkele minaret die is geïntegreerd in de vloeiende geometrie. Het ongebruikelijke ontwerp van deze moskee tracht de harde scheiding tussen mannen en vrouwen tijdens het gebed te verzachten. Eindelijk bevinden ze zich allen samen in één grote gebedszaal, en toch worden ze (metafysisch) gescheiden, door een gordijn van zonlicht dat door de opening in het dak valt. De gebedsruimte is hooggelegen bovenop een geïntegreerd kunstmatig landschap waarin we de wasruimtes, bibliotheek, het café en het gemeenschapscentrum vinden, plus een parkeergarage (want dit is Dubai, en men verplaatst zich liefst met de auto vanwege de hitte. Een geleidelijk opgaande hellingbaan leidt de gelovigen langs de wasruimtes naar de entree, als over een “reinigings-pad”. De entrees naar alle functies die niet met gebed van doen hebben liggen aan de zijkant en achterkant van het gebouw, om deze promenade niet te verstoren.


De moskee beschikt over een eigen bibliotheek die gedeeltelijk ondergrond is geplaatst, vanwege de koelte. De leesruimte en het gemeenschapscentrum zijn van elkaar gescheiden door een verzonden patio, waardoor de hete lucht overdag kan opstijgen en de koele lucht ´s nachts makkelijker toetreedt. Ook het glas van het lichtgordijn in de gebedsruimte kan elektronisch worden geopend om warme lucht te laten ontsnappen en natuurlijke ventilatie te stimuleren. De vorm van het gebouw, vrijwel een koepel, is ontworpen om maximaal oppervlak te bieden om de zon te weerkaatsten overdag en het gebouw te laten afkoelen ´s nachts.


Deze moskee is niet alleen diverse malen tentoongesteld in musea en gepubliceerd in vele tijdschriften en boeken over modern moskee-ontwerp, maar is ook geselecteerd voor de omslag van de monografie “Modern Mosques Design”, een boek van 418 pagina’s met moskeeën van over de gehele wereld, ontworpen door bekende en minder bekende architecten. Dit boekwerk is verkrijgbaar via Kindle by Amazon en beslaat twee delen. Klik op de volgende links om de monografie te bekijken:


https://www.amazon.co.uk/dp/B06XS9ZMPP (Volume 1)
https://www.amazon.co.uk/dp/B06XSDHDXD (Volume 2)