Barcelona

Office “Local 14”

A magic box that creates many spaces

YEAR

2011

LOCATION

Plaza de les Dones del 36, Barcelona.

ARCHITECT

Co Govers and Joana Ramalhete

SIZE

110 m2

An architecture firm. An e-commerce business. Two very different companies with fluctuating personnel depending on season or project. A large open space. How can two companies share such a space without losing the openness, daylight and view?

The answer was simple: the space is organized into diferent areas by a multi functional box that doubles as Meeting room, presentation space, bookshelves & storage. The work tables are strongly oversized so they accommodate more or less people, as needed

Technical Data

Name: Local 14

Location: Plaza de les Dones del 36, Barcelona.

Client: Corporative

Surface area: 110 m²

Project design: 2010

Construction: 2011

Architects: Co Govers and Joana Ramalhete  (ZEST Architecture)

Photography: Adrià Goula

Graphic documentation: ZEST Architecture

Each elevation of the box is different, and created to perform as the perfect backdrop for the different areas in the office: desk work, taking photos of products, packaging products, archiving architectural projects. The whole space is more dynamic because the box has been turned slightly away from the grid, allowing for a packaging zone behind it with natural light and views. The distance between the box and the packaging workbench behind it has been calculated to allow efficient and ergonomic
movements during packaging.


 

The box has been made of bamboo construction panels and shows off all the beauty of the material, using both longitudinal and transversal sections of the plant. The interior has been paneled with noise reduction material covered in colorful fabric to give a fun and light touch and reducing distraction for the other personnel during meetings. Other cupboards of similar design complete the warm and Scandinavian atmosphere.

 



The design of the office is perfectly attuned both to busy periods with lots of staff and more mess, and quieter times with less staff and a tidier atmosphere. The materials: furniture made with bamboo construction panels, desks made of natural oiled pine, a floor of finely polished silver cement with integrated electricity sockets.