Barcelona

Casa Creueta

A family home from the 50s ready for the 21st century

YEAR

2016

LOCATION

Barcelona, Spain

ARCHITECT

Co Govers and Maria Matamala

SIZE

355 m2 + garden 170 m2

This house from the 1950s, designed by a local artist, had fallen in serious disrepair. The new owners asked ZEST to do a complete refurbishment, keeping the charming parts, but redesigning the rest.

The result is a spectacular house overlooking all of Barcelona with an A++ rating. The new distribution & finishes make the house perfectly suited to its new family, yet the mid century modern design feels like it’s always been this way.

Casa creueta colourful entrance hall with stained glass windows and etched wall art
family home villa near Park Güell in Barcelona boasts mid century modern furniture and interior design

Technical Data

Name: Casa Creueta

Location: Barcelona, Spain

Client: Private

Budget: Undisclosed

Surface area: 355 , garden 170 

Project design: January 2015 – May 2015

Construction: May 2015 – February 2016

Architects: Co Govers and Maria Matamala (ZEST Architecture)

Contractor: Josep Hortal y Hortal

Kitchen: Doca

Photography: Eugeni Pons

Graphic documentation: ZEST Architecture

This house was designed in the 1950s by a local artist for his family. In those days a leafy suburb with single family dwellings, the area has now become an integral part of the city. The new owners, who fell for the possibility of city-living in a fairly quiet neighbourhood with unbeatable views towards the Mediterranean, hired ZEST to take on the task of doing a complete overhaul to make this house ready for family living in the 21stcentury.

 

The challenge was to maintain some of the original charm of the house, which had some very special features and was rich in detail, but adapting it to the needs and taste of the new owners. The house was in in need of overall repair, and needed all the wiring and plumbing replaced.

 

ZEST decided to aim high (A-rating on the energy consumption label) with complete insulation of the façade using an Exterior Thermal Insulation System, finished in dark grey. The façade of the lower floor, which had an original finishing in local stone, has been insulated on the interior. Both the roof and the ground floor were insulated as well.

 

The heating system is a geothermal system with vertical wells, which powers the underfloor heating on the ground floor and in the bathrooms, and the old cast iron radiators that were found in the house and reused on the top floors. All windows are solid oak, with high performance double glazing and exterior solar protection. The plan is to add a Photovoltaic installation on the perfectly angled roof, once the Spanish regulations and tax system make that a viable option.

 

On the inside all wiring and plumbing were replaced with high quality systems. The house is controlled by GIRA domotics, to make management of heating, lighting, alarm and solar protection easier. One area where the wiring could not be changed, and which has been powered from the outside, is the amazing entrance hall, an original work by the first owner and designer of the house. It features a golden ceiling in three dimensional panelling, tree sculptures directly cut into the walls and a wonderful stained glass window with a sculpture of Sant Jordi, patron saint of the Catalans.

 

The distribution of the house was changed to adapt to the new owner’s needs, new bathrooms and kitchen were installed and Windows were made bigger, including an additional access from the dining room to the garden. The garage did not fit the new owners’ car, which led to a redesign of part of the street façade, in order to create extra space and a slightly bigger opening. The organic style Corten fence was also a design by ZEST, inspired by the tree sculptures in the entrance hall.

 

The new, bigger kitchen had a special treatment, with beautiful cabinets in palissander Wood. New large Windows have changed this space from a dark hole into a wonderful new space for cooking. The original owner was a sculptor and graphic designer and his studio on the top floor became the master bedroom, which is designed as a luxury suite with a bath and sitting area with fireplace. The original industrial façade was replaced by a series of 8 windows. Adjacent to this suite is the large home office. On this top floor the new owners found the house was curiously cut off from the amazing view. Solution: the creation of “el mirador” or look-out point, a small roof terrace from where the views over the city are nearly 360 degrees.