Teruel

Villa in de Matarraña

Nieuwe sculpturale woning in een olijvengaard

YEAR

2018

LOCATION

Matarraña, Spain

ARCHITECT

ZEST Architecture

SIZE

300 m2

House Matarraña rammed earth wall
casa pasiva matarraña
passivhaus matarraña
House Matarraña rammed earth wall

Deze moderne woning in een warm moderne stijl, is ontworpen voor een echtpaar dat zich wilde terugtrekken op een geisoleerde locatie met schitterende uitzichten. Het huis is bedacht als een soort paviljoen, met slaapkamers en woonruimtes in twee verschillende vleugels ondergebracht. De regelgeving dwong tot een hellend pannendak, wat niet geheel de smaak van de clienten was. In het ontwerp van ZEST werd dit hellende dak een verrassend sculpturaal element.

Het vlakke hellende dak onderstreept de horizontaliteit van het huis, alleen onderbroken door een houten volume van twee verdiepingen. Het huis gaat naadloos op in de omringende olijfbomen, en heeft een bijna Japanse sfeer. De woning zal geheel zelfvoorzienend zijn qua energie, met zonnepanelen, een aardwarmte installatie voor verwarming en koeling, en een dikke muur van gestampte klei (“rammed earth”) die het huis van extra thermische inertie voorziet.

House Matarraña ground floor
House Matarraña first floor plan
passive house matarraña
House Matarraña floating staircase
passive house matarraña
slaapkamer geramde aarde

Technische gegevens

Naam: Huis Matarraña

Locatie: Teruel, Aragón, Spanje

Client: Privé

Budget: Niet vrijgegeven

Oppervlak: 300 m² 

Project: In ontwikkeling

Architecten: Co Govers, Maria Matamala, Anna Vidal Garcia, Bianca Schaub, Zheng Xu

Berekening draagconstructie: Albert Admetlla

Grafische documentatie: ZEST Architecture

Deze woning is de realisatie van een droom voor twee personen die elkaar pas later in het leven vonden en nu de rest van hun jaren willen doorbrengen in een schitterende omgeving en een prachtig huis, met een moderne vormgeving die toch warm aanvoelt. De locatie is de Mararraña, een prachtig natuurgebied dat onderdeel is van de provincie Aragón, waar onze clienten een mooi perceel vonden met uitzichten en de mogelijkheid om een nieuwbouwwoning neer te zetten van maximaal 300 vierkante meter, volgens de strikte regelgeving die voor het gebied geldt.

Ons ontwerp voelt bijna aan als een paviljoen, waar het hellende dak (een van de strikte voorschriften van de streek) een sculpturaal en verrassend element is. Geïnspireerd door de Japanse “engawa”, een soort veranda, hebben we een dak ontworpen met een kroonlijst van staal die een verborgen goot bevat en het golvende profiel van de dakpannen aan het zicht onttrekt, daarmee het huis een modern aanzicht gevend.

De woonruimtes en slaapkamers zijn over twee verschillende vleugels verdeeld, verbonden door een dubbelhoog volumen dat als een schakel werkt en de entree, studeerkamer en opslag verbergt. De beperkte helling van het pannendak versterkt het effect van horizontaliteit en helpt het gebouw te integreren in de omgeving.

De woning wordt uitgevoerd als een geheel zelfvoorzienend huis dat in de eigen energie voorziet met zonnepanelen, die op de vrijstaande garage worden geïnstalleerd, plus een aardwarmte installatie voor de vloerverwarming en -koeling. Het zwembad heeft zout water, en alle water wordt gerecycled. Een dikke wand van adobe (“rammed earth”), gemaakt van het materiaal dat bij het graven van het zwembad vrijkomt, zorgt voor thermische inertie en comfort door het jaar heen. In 2020 is het huis klaar.