Girona

Villa CP

Ruïne wordt luxe eco-resort

YEAR

2013

LOCATION

Girona, Spain

ARCHITECT

Co Govers and Joana Ramalhete

SIZE

440 m2 + garden 1ha

Villa CP is een moderne luxe woning in een oud stenen gebouw. De adembenemende setting en de uitzichten over de Middellandse zee inspireerden ons tot het ontwerp van een villa die tegelijkertijd zeer geintegreerd is in de omgeving en toch buitengewoon modern.

Het contrast tussen oud en nieuw komt terug in het kleinste detail en vormt het basisconcept dat het ontwerp samenhang geeft en steeds nieuwe combinaties maakt met hout, Corten staal, pleisterwerk van klei en gepolijst beton. Het resultaat is minimalistisch maar toch warm.

Villa CP corten steel staircase luxury farm house
Villa CP corten steel screen in luxury master bathroom

Technische gegevens

Naam: Villa CP

Locatie: Girona, Spain

Client: Privaat

Budget: Niet vrijgegeven

Oppervlak: 440 m², tuin 1 ha

Project ontwerp: January 2010 – September 2011

Bouw: January 2011 – March 2013

Architecten: Co Govers en Joana Ramalhete  (ZEST Architecture)

Aannemer: Construccions Edinou, sl

Tuinontwerp: Co Govers

Fotografie: Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

Grafische documentatie: ZEST Architecture

Een oude stenen ruïne in een schitterende omgeving, omringd door 25 hectare eikenbos en met verre uitzichten naar de Middellandse zee. De lokale regelgeving bepaalt dat de ruïne moet worden herbouwd zoals hij was. De eigenaren willen een moderne architectuur- en eco-ervaring creëren voor luxe vakantieverhuur.

 

We gingen aan de slag om van het oude stenen gebouw een moderne en luxe villa te maken. Aan alle kanten hebben we het gebouw opengemaakt, om daglicht en uitzichten naar binnen te brengen. Het huis staat op een steile heuvel, dus moesten we een verbinding maken op meerdere niveaus.

 

Toen dit nog een boerenhoeve was, leefden de dieren beneden en de boeren boven (warm in de winter en zomers zijn de dieren buiten). We kozen ervoor om nu de slaapkamers beneden te maken, zodat ze in de zomer koeler blijven, en plaatsten de leefruimtes op de eerste verdieping, waar het uitzicht het mooist was, en om een verbinding te leggen met een nieuw toegevoegd niveau in het landschap, dat van het zwembad.

 

Het ontwerpconcept was om een sterk contrast aan te brengen tussen de ongelijke stenen muur en onze ingrepen die geometrisch strak waren. De materiaalkeuze versterkt dit effect verder. De materialen zijn zo gekozen dat het huis goed in het landschap past, en vanwege hun wabi-sabi, kortweg de mooie manier waarop ze verouderen.

 

Het huis is naar Passief Huis standaard geïsoleerd met behulp van kurk panelen geproduceerd met de kurk van het eigen landgoed. Deze zijn geplaatst achter Claytec panelen van klei en stro, waarmee de muren blijven ademen maar de ruimtes warm blijven in de winter en koel in de zomer. Natuurlijk pleisterwerk van klei is mooi in onbeschilderde staat, waarmee het huis vrij is gebleven van toxische stoffen.

 

ZEST heeft speciale schuiframen ontwerpen die in de muren verdwijnen, zodat het uitzicht naar zee ononderbroken is. Een natuurzwembad met een filter van planten en grind vormt een nieuw toegevoegd uitzichtpunt vanuit de leefruimtes, en een oase om in te zwemmen.

 

Het huis is voorzien van aardwarmte voor vloerverwarming in de winter en vloerkoeling in de zomer. In de nabije toekomst zal een hybride energie installatie van zonnepanelen en een windmolen het huis geheel zelfvoorzienend maken. Water komt uit een put en is dus een eindige voorraad. Daarom wordt alle water (inclusief van douches en wc’s) gerecycled via een biologisch plantenfilter en gebruikt om de tuin te bewateren. De tuin is ontworpen door Co Govers zelf, en is een zogenaamde “water wijze” tuin, waarin alleen soorten voorkomen die horen bij het mediterrane klimaat en goed de droge periodes kunnen doorstaan zonder al teveel bewatering. Een grote groentetuin en boomgaard zorgt voor voedsel voor de eigenaren en gasten gedurende het hele jaar.