Woking, UK

Tardis Paviljoen

Een tijdelijk paviljoen voor tentoonstellingen & events

YEAR

2010

LOCATION

Woking, UK

ARCHITECT

Co Govers and Joana Ramalhete

SIZE

52 m2

Tardis is een zomerpaviljoen voor het Lightbox Museum, te gebruiken als galerie maar soms ook als ruimte voor recepties en lezingen. Omdat het alleen in de zomer een functie heeft, kan het volledig worden ontmanteld en opgeslagen worden in de winter. Het concept ontleent inspiratie aan de Tardis, een tijdmachine die aan de buitenkant klein lijkt, maar van binnen enorm blijkt. Ons paviljoen laat een mysterieuze gesloten gevel van gevouwen zink zien aan de entreezijde, maar is aan de kant van de rivier volledig van glas.

Technische Gegevens

Naam: Tardis Paviljoen

Locatie: Woking, UK

Client: Ontwerpwedstrijd

Oppervlak: 52 m²

Project ontwerp: 2010

Architecten: Co Govers en Joana Ramalhete  (ZEST Architecture)

Visualisaties: Marco Podestá

Grafische documentatie: ZEST Architecture

Het Tardis paviljoen is een tijdelijke uitbreiding van het Lightbox Museum in Woking dat alleen in de zomer gebruikt zal worden. Het staat in de tuin van het museum, schuin voor de entree en met uitzicht over het kanaal. Het is meestal in gebruik als galerie, maar moet ook een dubbelfunctie kunnen vervullen voor lezingen en recepties.


De uitdaging was om een elegant geheel te ontwerpen dat kan worden ontmanteld en opgeslagen tot het volgende jaar. 
Ons concept was geïnspireerd op de Tardis, de tijdmachine van Dr. Who, die aan de buitenkant klein lijkt, maar van binnen enorm blijkt te zijn. Op dezelfde wijze toont ons paviljoen een gesloten mysterieuze gevel aan de bezoeker van het Lightbox terrein, maar aan de andere zijde is het paviljoen geheel van glas. Het effect van de ruimte die zich opent zodra je het gebouwtje betreedt, is overweldigend. Het gebruik dat steeds verandert, vandaag een galerie en morgen een ruimte voor lezingen, betekent dat het paviljoen bij elk bezoek geheel anders lijkt – bijna alsof je door de tijd bent gereisd.


De gevel en het dak zijn bekleed met geplooid zink, dat aan een stof doet denken. De kanaalzijde is transparant, met panelen van transparant lexaan in te openen houten frames. Aan de binnenzijde is het paviljoen bekleed met gespannen hennepstof.


Aan het eind van het zomerseizoen kan ons paviljoen gemakkelijk weer worden afgebroken, en als de Tardis ooit aan het eind van zijn leven is aangekomen, kunnen alle materialen geheel worden gerecycled, cradle to cradle