Barcelona

Duplex Gracia

Huis voor een filosoof en een muzieklerares

YEAR

2014

LOCATION

Barcelona, Spain

ARCHITECT

Co Govers and Joana Ramalhete

SIZE

186 m2 + terrace 91 m2

In een oud fabrieksgebouw in Gracia zijn twee apartementen omgevormd tot een comfortabele stadswoning, met een muziekruimte, bibliotheek en studeerkamer. De trap speelt hier de hoofdrol, een sculpturaal element in gebleekt eikenhout.

De trap organiseert alle ruimte eromheen, en doet dienst als opbergruimte, vitrinekast en studieplek. Waar je hem aanraakt (of erop loopt) is hij van massief eikenhout, de rest van de panelen zijn gefineerd. Zo wordt hij ook mooi oud en laat het gebruik door de tijd heen subtiele sporen na.

Technische Gegevens

Naam: Duplex Gracia

Locatie: Barcelona

Client: Privaat

Budget: Niet vrijgegeven

Oppervlak: 186 m², terras 91 m²

Project ontwerp: Januari 2010 – September 2011

Constructie: Januari 2013 – Maart 2014

Architecten: Co Govers en Joana Ramalhete (ZEST Architecture) 

Aannemer: Josep Hortal y Hortal

Keuken: Bulthaup

Foto’s: Lluís Casals

Graphische documentatie: ZEST Architecture

In een gebouw in Gracia waar de eigenaars twee apartementen boven elkaar hadden, werd ZEST gevraagd om een warm en uitnodigend familiehuis te creëren, dat echt zou voelen als een huis, niet een appartement. Het huis moest ook een aparte muziekkamer krijgen waar kleine kamerconcerten plaats kunnen vinden, en een bibliotheek annex studeerkamer.

 

Toen we ontdekten dat het gebouw in zijn eerdere leven een fabriek was en dat onder de valse plafonds een bouwsysteem huisde met Catalaanse bogen, wisten we meteen hoe dit aangepakt moest worden. De apartementen werden van top tot teen gestript, zodat we de oorspronkelijke hoogte van de ruimtes terugkregen.

 

Belangrijkste element is de trap. Omdat de eigenaars veel waarde hechtten aan het gevoel van een huis, moest de trap een element worden dat niet alleen de twee verdiepingen verbond, maar de hele indeling bepaalde. Het is een sculpturaal element in eikenhout, dat in de keuken en eetkamer is voorzien van ruimte om de verzameling van de eigenaar tentoon te stellen, terwijl aan de kant van de entree ruimte is voor jassen en tassen. In de muziekruimte loopt hetzelfde element over in de werkhoek van de eigenaresse. Zware eiken hefschuifdeuren, verborgen in het trapelement, kunnen de muziekkamer akoestisch geheel afsluiten (de catalaanse gewelven zijn hier voorzien van isolatie in gewelf-vorm).

 

Verder is de benedenverdieping vooral een open en vloeiende ruimte, waar de keuken en eetkamer centraal staan, met uitzicht over het grote terras. Bulthaup kastjes zijn gecombineerd met op maat gemaakte eikenhouten kast units. Boven vinden we de bibliotheek en studeerkamer, met een slaaphoek voor gasten, en de slaap- en badkamers van het gezin. De bibliotheek heeft speciaal op maat gemaakte kasten in eikenhout.

 

Alle wanden zijn gestuct met klei, dat een prachtige, matte, gewolkte afwerking heeft. De badkamers hebben Corian wastafels die door ZEST zijn ontworpen, met ingebouwde laden. Buiten op het terras installeerden we pergola’s en een jacuzzi. Het huis is voorzien van een lucht-water warmtepomp, die zorgt voor warm water en verwarming via een vloerverwarming, en die in de zomer het huis koelt middels fancoils. Het lichtontwerp is van ZEST, met alleen LED verlichting.