Image description

Dúplex a Gràcia

Una vivenda càlida i àmplia

 

El projecte neix del desig d’unió de dos pisos, a dues plantes diferents, al barceloní barri de Gràcia. Amb aquesta unió, els propietaris volien aconseguir una casa familiar acollidora, amb una sala de música per a petits concerts i una biblioteca/estudi.


El descobrir el passat històric de la finca, la qual havia estat una fàbrica que encara conservava el seu esquelet original, ens va marcar l’estratègia conceptual a seguir: es va descobrir la seva estructura típica de volta catalana que es trobava amagada sota el fals sostre i es varen recuperar l’alçada i els amplis espais originals mitjançant el complet buidat de les dues plantes.


L’escala es defineix com un element escultural de roure blanquejat amb espai per a l’exposició dels objectes de col.lecció dels propietaris i és la protagonista del projecte fent que la unió flueixi entre les dues plantes. Els propietaris coincidien amb nosaltres en la sensibilitat per la fusta massissa que s’utilitza sempre que és possible i en altres casos es troba combinada amb un contraxapat.


La planta baixa es conserva com un espai ampli i fluid però marcant les diferents zones d’ús. La cuina i el menjador son l’espai central, amb vistes cap a la gran terrassa exterior. A la cuina es combinen mòduls blancs de Bulthaup amb mòduls alts a mida de roure. A un dels costats, trobem la sala de música concebuda com un mòdul acústicament aïllat, inclús el sostre de volta catalana, que pot obrir-se mitjançant unes grans portes lliscants de roure, unint d’aquesta manera l’espai de la resta de la planta baixa. A l’altre costat de la cuina trobem una sala d’estar i diferents espais auxiliars.


A la planta superior es situa la gran biblioteca-estudi, amb espai auxiliar per a convidats, i els dormitoris i banys de la família. La biblioteca es composa de grans prestatgeries a mida de roure i uns finíssims suports d’acer.


Tots els envans de la vivenda tenen un acabat de fang tan llis que sembla micro-ciment. El color un tant irregular del fang li dona un toc de gran bellesa.

Totes les piques dels banys estan fets de Corian amb espai d’emmagatzematge integrat i han estat dissenyats per ZEST. A la terrassa s’han instal.lat un sistema de pèrgoles d’acer a mida i un jacuzzi integrat.


La vivenda disposa d’un sistema d’aerotermia que subministra el ACS i l’aigua calenta per a la calefacció de terra radiant a l’hivern, i a l’estiu subministra l’aire fresc dels fancoils. Tot el projecte d’il.luminació, majoritàriament mitjançant LED, és també de ZEST.


Arquitectes: Co Govers, Joana Ramalhete

Estructures: MSEnginyeria.com


Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description

Fotografies de Lluís Casals. Els objectes de les prestatgeries de l'escala son de Tom Dixon i de Vitra, i provenen de Domesticoshop a Barcelona.