Image description
Image description

Masia a Les Gavarres

Espectacular renovació d’una masia


Es tracta d’un projecte de rehabilitació d’una masia catalana, situada al Parc Natural de Les Gavarres. El lloc té una bellesa natural increïble, la casa està situada en un bosc d’alzines sureres amb una vista panoràmica del Mediterrani i les Illes Medes.


La normativa marcava que es rehabilités la casa tal com era, però els clients buscaven una vivenda espectacular i moderna que destaqués per la seva arquitectura.


El projecte tracta de crear una vivenda del segle XXI a una estructura existent de pedra. S'han creat unes grans obertures a totes les façanes, deixant entrar la llum natural i vinculant la casa amb la seva vista i l'entorn. Ja que el terreny és inclinat, s'han connectat casa i jardí en diferents nivells.

En una masia tradicional, el nivell inferior era pels animals, amb les estances al nivell superior. S'ha triat situar els dormitoris a la part inferior (perquè quedin frescos a l'estiu) i les zones d’estar al nivell superior, per gaudir al màxim de la vista i permetent un accés directe per la façana sud al jardí i a la piscina.


L’edifici compleix les normes de “Passivhaus”, amb aïllament tèrmic de suro, produït a la mateixa zona i de suro provinent de la finca de la masia, revestit amb panells de Claytec de fang i canyes, i acabat amb un estucat de fang. Així l'antic mur de pedra respira, mentre s'evita l’escalfament a l’estiu i la pèrdua de calor a l'hivern. També s’elimina la necessitat de pintura, assegurant que la vivenda té un ambient lliure de químics.


Finestrals de grans dimensions que llisquen i desapareixen a l’interior de les parets permeten una vista totalment interrompuda de l’horitzó i una ventilació creuada.


La casa té una instal·lació de geotèrmia (energia generada amb la temperatura constant sota terra) per a l'aigua calenta i la calefacció, i queda molt fresca a l’estiu per la ventilació natural.

La generació d’energia es fa mitjançant una instal·lació híbrida de panells fotovoltaics i un petit molí de vent.


A l’exterior es crea una piscina natural, on plantes i graves filtren i purifiquen l’aigua, aquesta ofereix una vista addicional espectacular des de l'interior de les estances.


Arquitectes: Co Govers, Joana Ramalhete

Consultor energètic: JNé Saloma

Estructures: MSEnginyeria.com 

Vista de la façana nord-oest

Image description
Image description
Image description

Escala principal                         Casa de convidats                   Escala exterior                      

Image description
Image description
Image description

Secció longitudinal per la casa, jardí i piscina

Image description