Image description

Casa Creueta, Barcelona

Una casa familiar pel segle XXI


Aquesta casa va ser dissenyada durant els anys 50 per un artista local, per a ell i la seva família.  En aquells temps la zona era un barri residencial amb habitatges unifamiliars a les afores, però després de tots aquests anys, la zona ja ha passat a ser part integral de la ciutat.  Els nous propietaris, que volien viure a la ciutat però a un barri tranquil amb vistes privilegiades de la ciutat i el Mediterrani, van contractar a ZEST per dur a terme una renovació completa, que transformés la casa per la vida familiar del segle XXI.

 

El repte va ser mantenir part de l'encant original de la casa, que tenia uns trets característics molt especials i era molt rica en els detalls, però adaptant-la a les necessitats i al gust dels nous propietaris.  La casa necessitava una rehabilitació integral i la renovació de totes les instal·lacions de fontaneria, sanejament, clima i electricitat

 

ZEST va decidir apuntar alt (obtenir la Qualificació A en l'etiqueta de consum energètic) i ho va fer aïllant completament la façana mitjançant un sistema d’aïllament tèrmic exterior (SATE), acabat en gris fosc.  En canvi, la façana de la planta baixa, que tenia un acabat de pedra local original, es va aïllar per l'interior.  Tant la coberta com la planta baixa també es van aïllar tèrmicament.

 

El sistema de calefacció és un sistema de geotèrmia de pous verticals, que alimenta el terra radiant de la planta baixa,  el dels banys de les plantes superiors i també els tradicionals radiadors de ferro que es van trobar a la casa i que es van reutilitzar a les plantes superiors.  Totes les fusteries  es van substituir i es van instal·lar de noves de roure massís, amb doble vidre d'alta qualitat i làmina exterior per a la protecció solar.  La previsió, en el futur és afegir, a més, una instal·lació fotovoltaica a la coberta que posseeix la inclinació perfecta per fer-ho.

 

A l'interior, tota la instal·lació elèctrica i de fontaneria es van substituir per sistemes d'alta qualitat.  S'ha instal·lat un sistema de domòtica GIRA que controla la calefacció, la il·luminació, l'alarma i la protecció solar de tota la casa.  Una de les zones en que no es va poder substituir la instal·lació elèctrica i la qual s'ha alimentat des de l'exterior, és l'impressionant hall d'entrada: obra original del primer propietari i dissenyador de la casa.  Aquest rebedor disposa d'un fals sostre de pa d'or de panells trenats, motius vegetals gravats en els murs amb la tècnica de l’esgrafiat i un meravellós vitrall de colors amb una escultura de Sant Jordi, patró de Catalunya.

 

La distribució de la casa es va modificar en alguns llocs, per adaptar-la a les necessitats dels nous propietaris.  Es va fer una nova distribució i disseny de cuina i banys, també noves o més grans obertures on calia, incloent un accés addicional des del menjador al jardí.  Al garatge no hi cabia el cotxe del nou propietari, de manera que es va haver de redissenyar part de la façana que dóna al carrer, per crear més espai i una obertura lleugerament més gran.  El motiu orgànic de la nova tanca també és disseny de ZEST, inspirat en les escultures dels arbres del hall d'entrada.

 

El propietari original era escultor i dissenyador gràfic i el seu taller, a la planta superior, és ara el dormitori principal, que s'ha dissenyat com una luxosa suite amb banyera de ferro i una zona d'estar al costat de la llar de foc.  La façana industrial original es va substituir per una sèrie de vuit finestres.  Contigua a aquesta suite, trobem la zona de despatx de la casa.  En aquesta planta superior els nous propietaris sentien que la casa estava privada de les impressionants vistes a la ciutat.  La solució que es va aportar és un nou "mirador", una petita terrassa a la coberta des de la qual les vistes a la ciutat són gairebé de 360 ​​graus.

 

Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description